Borůvkový dort

Tenhle dort jsem si upekla k narozeninám z borůvek z farmářského trhu a celozrné pšeničné bio mouky. Je to důkaz, že i z celozrnné mouky jde upěct nadýchaný piškot. 🙂 Hlavně mě borůvky hrozně baví 🙂 Krásně obarvily krém na fialovo bez použití přidaných barviv. Přidala jsem je do krému z mascarpone, který je můj nejoblíbenější. Narozdíl od máslového krému má nadýchanou jemnou konzistenci.

Doba přípravy : 1 h 30 min

Budeme potřebovat:

Na korpus:

Těsto na korpus jsem dělala podle osvědčeného receptu od babičky. Jen jsem udělala poloviční dávku s celozrnnou bio moukou. Použila jsem dortovou formu o průměru 22 cm.

  • 100 g celozrnné pšeničné bio mouky
  • 3 vajec – oddělené žloutky od bílků
  • 100 g cukru
  • 50 ml oleje
  • 50 ml vody
  • 1 prášek do pečiva

Na krém z mascarpone:

  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 mascarpone
  • cukr moučka – dle chuti
  • 1 ztužovač do šlehačky
  • 300 g borůvek – 200 g do krému a 100 g na ozdobu

Příprava:

Žloutky utřeme společně s cukrem do pěny, přidáme vodu a olej, a společně vyšleháme. Přidáme mouku s kypřícím práškem a vyšleháme těsto. Sníh z bílků opatrně vmícháme do těsta a vlijeme do vymazané dortové formy.

Pečeme 35-40 min na 180 °C.

Na krém si ušleháme šlehačku se ztužovačem. Do šlehačky vmícháme mascarpone a 200 g rozmačkaných borůvek. Do krému přidáme podle chuti prosátý moučkový cukr. Já jsem přidala jen lžičku a půl, protože nemám ráda když je krém moc sladký.

Vychladlý korpus prokrojíme a namažeme uvnitř 1/3 krému. Zbylím krémem pomažeme dort zvenku a ozdobíme borůvkami.

 

Jak na to?

  • Nepředehřívám si troubu předem! Pokud bych dala piškot péct do vyhřáté trouby, vytvořila by se uprostřed korpusu boule. Tu bych pak musela skrojit, aby byl dort rovný. Já si troubu zapínám v okamžiku než dám těsto do formy, aby byla jen lehce nahřátá. Tak bude výsledný piškot krásně rovný.
  • V průběhu pečení zásadně neotevírám troubu. Piškot by pak spadl!
  • Piškot je nutné dostatečně propéct. Raději ho nechávám v troubě trochu déle, i když se mi zdá, že už by mohl být. Dost často se mi stalo, že dort byl sice pečený, ale po vyndání z trouby se propadl.
  • Dort jsem před podáváním dala na několik hodin vychladit do ledničky.

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *