Bramborový krém s parmazánem

Poprvé jsem ochutnala bramborový krém v jedné restauraci a naprosto mi učaroval. Od té doby se snažím alespoň přiblížit jeho dokonalosti. Přidáním parmazánu dostává tento jemný bramborový krém další rozměr. Dokonalost chutí pak podtrhnete opečenou slaninou.

Doba přípravy : 45 min

Porce: 4

Budeme potřebovat:

  • 500 g brambor oloupaných a nakrájených na kostičky
  • 1,5 l domácího hovězího vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička tymiánu
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu
  • olej
  • sůl, pepř
  • na ozdobu: opečená slanina, opečená kapie

Příprava:

Cibuli nadrobno nakrájíme a dozlatova osmažíme. Přidáme nakrájený česnek a ještě chvíli smažíme. Pak přidáme nakrájené brambory s tymiánem a orestujeme. Přelijeme vývarem, osolíme a vaříme 20 min. Když už jsou brambory měkké, polévku sejmeme z plotny a rozmixujeme dohladka. Přidáme smetanu na vaření se strouhaným parmazánem a promícháme. Polévku podáváme dozdobenou opečenou slaninou a paprikou nebo můžeme podávat s krutóny.

Jak na to?

  • Pro obměnu polévky může tymián vyměnit za majoránku.

 

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *