Poprvé jsem ochutnala bramborový krém v jedné restauraci a naprosto mi učaroval. Od té doby se snažím alespoň přiblížit jeho dokonalosti. Přidáním parmazánu dostává tento jemný bramborový krém další rozměr. Dokonalost chutí pak podtrhnete opečenou slaninou.
Doba přípravy : 45 min
Porce: 4
Budeme potřebovat:
- 500 g brambor oloupaných a nakrájených na kostičky
- 1,5 l domácího hovězího vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička tymiánu
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- olej
- sůl, pepř
- na ozdobu: opečená slanina, opečená kapie
Příprava:
Cibuli nadrobno nakrájíme a dozlatova osmažíme. Přidáme nakrájený česnek a ještě chvíli smažíme. Pak přidáme nakrájené brambory s tymiánem a orestujeme. Přelijeme vývarem, osolíme a vaříme 20 min. Když už jsou brambory měkké, polévku sejmeme z plotny a rozmixujeme dohladka. Přidáme smetanu na vaření se strouhaným parmazánem a promícháme. Polévku podáváme dozdobenou opečenou slaninou a paprikou nebo můžeme podávat s krutóny.
Jak na to?
- Pro obměnu polévky může tymián vyměnit za majoránku.