Jarní svítek

Svítek je staré venkovské jídlo, které mělo mnoho podob a způsobů přípravy. Od lehkého dezertu přes bramborové slané těsto či jako masová zavářka do polévky. Já jsem si pro vás dnes nachystala pečený vaječný svítek s žemlí podávaný s kuřecím vývarem.

Doba přípravy : 10 min na přípravu + 25-30 min na pečení

Porce: 4

Budeme potřebovat:

  • 2 vejce +1 žloutek
  • 3 lžíce sladké smetany
  • 50 g strouhanky
  • Hrst zelených bylinek – Já jsem použila petrželku a libeček, ale podle chuti můžete použít i kopřivy, medvědí česnek…
  • Sůl, pepř

Příprava:

Do mísy vyklepneme vajíčka, osolíme opepříme, přidáme zelené bylinky a vyšleháme. Přidáme smetanu se strouhankou a pečlivě promísíme. Vznikne nám řidší těstíčko, které přendáme do menší vymazané formy nebo pekáčku a pečeme 25 – 30 min.

Svítek nakrájený na kostičky podáváme přelitý vývarem 🙂

A nebo můžete svítek nakrájet na trojúhelníčky a jen tak přikusovat k polévce.

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *