Maková babka

Tohle kynuté těsto na babku je úžasná záležitost 🙂 Je tak krásně vláčné a jemné na rozdíl od klasického kynutého těsta. Zkoušela jsem jí péct s čokoládou nebo se skořicovou náplní, ale úplně nejvíce mi chutnala s mákem 🙂 Ale určitě se nebojte vyzkoušet i jinou náplň až jí budete péct podruhé nebo potřetí. Můžete třeba zkusit k čokoládě přidat nějaké ovoce nebo ořechy.

Doba přípravy : 3 h Samotná příprava je celkem rychlá, ale kynutí a pečení zabere značnou dobu.

Budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 130 ml mléka
  • 60 g cukru
  • 80 g změklého másla
  • balíček sušeného droždí
  • 2 lžičky citronové kůry
  • špetka soli

Na makovou náplň:

  • 80 g máku
  • 200 ml mléka
  • 3 -4 polévkové lžíce medu
  • 3 polévkové lžíce strouhanky
  • 2 lžičky citronové kůry

Příprava:

Mouku, vejce, mléko, cukr, citronovou kůru a sůl a společně uhněteme do těsta. Potom přidáme droždí a máslo a zpracujeme v pružné hladké těsto. Dejte si opravdu záležet a hnětejte těsto delší dobu. Těsto necháme hodinu kynout na teplém místě.

Mezitím si připravíme makovou náplň. Do kastrůlku dáme mléko, med a citronovou kůru a svaříme. Odstavíme z plotny a přimícháme mák se strouhankou.

Těsto si vyválíme na obdélník o tloušťce tak půl centimetru. Potřeme vychladlou makovou náplní a srolujeme. Roládu podélně nařízneme a zatočíme v cop. Srolovanou babku umístíme do formy na srnčí hřbet vyloženou pečícím papírem.

Pečeme na 180-200 °C přibližně 45 min.

 

Jak na to?

  • Máslo musí opravdu změklé. Musí mít pokojovou teplotu, aby se dobře promísilo s ostatními ingrediencemi a netvořili se v těstě hrudky.
  • Aby mi těsto hezky vykynulo, lehounce si nahřeji troubu a nechám ho v  ní kynout. Troubu zahřívám jen pár minutek na nejmenší stupeň tak, aby v ní bylo příjemné teplo. Pokud bych troubu nahřála moc těsto by mohlo okorat a nebo se upéct.
  • Maková náplň musí být opravdu vychladlá, jinak potřené těsto přilepí k podložce a nepůjde srolovat.
  • Pokud se mi zdá, že babka není uvnitř ještě pečená, ale na povrchu už by se mohla začít pálit, přikryji jí na zbylí čas pečení alobalem.

 

 

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *