Makový beránek

Když jsem dneska ráno dělala fotky beránka na instagram, tak jsem se musela hodně držet, abych ho hned nezblajzla. Toho klasického beránka jsem ale neměla nikdy ráda. A tak jsme s mamkou začali péct tohodle makového. Už je to taková rodinná tradice.  Je to vlastně obměna makových buchet z klasického kynutého těsta.

Doba přípravy : I s kynutím počítejte tak 3 h

Budeme potřebovat:

Na kynuté těsto:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 170 ml mléka
  • 40 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • kostička droždí
  • špetka soli

Na makovou náplň:

  • 100 g namletého máku
  • 150 ml mléka
  • 25 g cukru krupice
  • 4 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky citronové kůry (z chemicky neošetřeného citronu)

Na dokončení

  • jednu mandli na oko beránka
  • bílek na potření

Příprava:

Nejdříve si ve vlažném mléce s trochou cukru necháme vzejít droždí.  Vejce promícháme s mlékem a cukrem, přidáme kvásek z droždí, sůl a mouku. Vypracujeme pružné těsto a necháme kynout přibližně 1 hodinu nu teplém místě.

Mezitím si připravíme makovou náplň. V horkém mléce rozpustíme med a cukr. Přidáme citronovou kůru a postupně vmícháme mák a strouhanku. Makovou náplň necháme vystydnout.

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Z jedné třetiny těsta vytvarujeme hlavičku beránka, ouško, 2 nožky a ocásek. Z většího kousku těsta uděláme oválnou hlavičku, na kterou dáme ouško a mandli jako oko. Zbylé těsto vyválíme (přibližně tak 30 x 40 cm) a potřeme makovou náplní. Těsto opatrně srolujeme do rolády, kterou nakrájíme na kolečka (tlustá tak na 2 prsty). Z makových koleček a vytvarovaného těsta složíme na vymazaný plech beránka. Všechny části beránka potíráme bílkem, aby se k sobě hezky slepily.

Pečeme na 180  °C 30 – 45 min.

Jak na to?

  • Než začnete potírat těsto náplní, musí být opravdu vychladlá. Jinak se těsto začne lepit k podložce a nepůjde srolovat.
  • Já začínám skládat beránka od hlavy. Hlavičku si umístím lehce nad střed levého okraje plechu a skládám k ní makové kudrnky. Nakonec přidáme nožky a ocásek.

 

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *