Když jsem dneska ráno dělala fotky beránka na instagram, tak jsem se musela hodně držet, abych ho hned nezblajzla. Toho klasického beránka jsem ale neměla nikdy ráda. A tak jsme s mamkou začali péct tohodle makového. Už je to taková rodinná tradice. Je to vlastně obměna makových buchet z klasického kynutého těsta.
Doba přípravy : I s kynutím počítejte tak 3 h
Budeme potřebovat:
Na kynuté těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 170 ml mléka
- 40 g cukru krupice
- 1 vejce
- kostička droždí
- špetka soli
Na makovou náplň:
- 100 g namletého máku
- 150 ml mléka
- 25 g cukru krupice
- 4 lžíce strouhanky
- 2 lžíce medu
- 2 lžičky citronové kůry (z chemicky neošetřeného citronu)
Na dokončení
- jednu mandli na oko beránka
- bílek na potření
Příprava:
Nejdříve si ve vlažném mléce s trochou cukru necháme vzejít droždí. Vejce promícháme s mlékem a cukrem, přidáme kvásek z droždí, sůl a mouku. Vypracujeme pružné těsto a necháme kynout přibližně 1 hodinu nu teplém místě.
Mezitím si připravíme makovou náplň. V horkém mléce rozpustíme med a cukr. Přidáme citronovou kůru a postupně vmícháme mák a strouhanku. Makovou náplň necháme vystydnout.
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Z jedné třetiny těsta vytvarujeme hlavičku beránka, ouško, 2 nožky a ocásek. Z většího kousku těsta uděláme oválnou hlavičku, na kterou dáme ouško a mandli jako oko. Zbylé těsto vyválíme (přibližně tak 30 x 40 cm) a potřeme makovou náplní. Těsto opatrně srolujeme do rolády, kterou nakrájíme na kolečka (tlustá tak na 2 prsty). Z makových koleček a vytvarovaného těsta složíme na vymazaný plech beránka. Všechny části beránka potíráme bílkem, aby se k sobě hezky slepily.
Pečeme na 180 °C 30 – 45 min.
Jak na to?
- Než začnete potírat těsto náplní, musí být opravdu vychladlá. Jinak se těsto začne lepit k podložce a nepůjde srolovat.
- Já začínám skládat beránka od hlavy. Hlavičku si umístím lehce nad střed levého okraje plechu a skládám k ní makové kudrnky. Nakonec přidáme nožky a ocásek.