Základní těsto na dort

Vyzkoušela už jsem hodně receptů na piškotový korpus na dort, ale žádný se mi nezdál dost nadýchaný, dost jemný, dost lehký…..Takže jsem se vrátila k babiččinu tradičnímu receptu, který mne nikdy nezklamal. Základní těsto se pak dá různě obměňovat přidáním například čokolády nebo ořechů.

Doba přípravy : 20 min na přípravu + 35-40 min na pečení

Porce: standardní dortová forma o průměru 27 cm

Budeme potřebovat:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 5 vajec – oddělené žloutky od bílků
  • 200 g cukru
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vody
  • prášek do pečiva

Příprava:

Žloutky utřeme společně s cukrem do pěny, přidáme vodu a olej, a společně vyšleháme. Přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a vyšleháme těsto. Sníh z bílků opatrně vmícháme do těsta a vlijeme do vymazané dortové formy.

Pečeme 35-40 min na 180 °C.

Jak na to?

  • Nepředehřívám si troubu předem! Pokud bych dala piškot péct do vyhřáté trouby, vytvořila by se uprostřed korpusu boule. Tu bych pak musela skrojit, aby byl dort rovný. Já si troubu zapínám v okamžiku než zašlehám do těsta bílek, aby byla jen lehce nahřátá. Tak bude výsledný piškot krásně rovný.
  • V průběhu pečení zásadně neotevírám troubu. Piškot by pak spadl!
  • Piškot je nutné dostatečně propéct. Raději ho nechávám v troubě trochu déle, i když se mi zdá, že už by mohl být. Dost často se mi stalo, že dort byl sice pečený, ale po vyndání z trouby se propadl.

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *