Mám moc ráda indickou kuchyni. Byla to vlastně první asijská kuchyně, kterou jsem ochutnala. A musím říct, že to byla láska na první ochutnání 🙂 Polévka z červené čočky je krémová a hodně sytá. Takže pokud jí budete podávat s naanem, tak v pohodě bude stačit jako hlavní chod nebo teplá večeře 🙂
Doba přípravy : 35 min
Porce: 4
Budeme potřebovat:
- 1,5 hrnku červené čočky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 rajčata
- mrkev
- 1 brambora
- 1 l hovězího vývaru
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- půl lžičky cayenského pepře nebo pálivé papriky
- 2 větvičky libečku
- 2 lžíce oleje
- sůl, pepř
- kysaná smetana na podávání
Příprava:
Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme na oleji. Přidáme česnek, římský kmín, cayenský pepř a kurkumu a necháme minutku rozvonět. Pak přidáme červenou čočku a ještě lehce osmahneme. Zalijeme vývarem, přidáme rajčata, bramboru a mrkev nakrájené na kostičky a vaříme s libečkem 20 min. Po uvaření libeček z polévky vyndáme. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme solí a pepřem. Pokud je polévka moc hustá, můžeme jí naředit vývarem. Podáváme s kysanou smetanou.
Jak na to?
- Červená čočka se nemusí namáčet, jako klasická čočka. Je měkká opravdu za chviličku.
- Tuhle polévku lze dělat v mnoha variantách. Zkuste třeba vynechat brambory a mrkev a polévku nemixovat 🙂