Indická polévka z červené čočky

Mám moc ráda indickou kuchyni. Byla to vlastně první asijská kuchyně, kterou jsem ochutnala. A musím říct, že to byla láska na první ochutnání 🙂 Polévka z červené čočky je krémová a hodně sytá. Takže pokud jí budete podávat s naanem, tak v pohodě bude stačit jako hlavní chod nebo teplá večeře 🙂

Doba přípravy : 35 min

Porce: 4

Budeme potřebovat:

  • 1,5 hrnku červené čočky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 rajčata
  • mrkev
  • 1 brambora
  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • půl lžičky cayenského pepře nebo pálivé papriky
  • 2 větvičky libečku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • kysaná smetana na podávání

Příprava:

Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme na oleji. Přidáme česnek, římský kmín, cayenský pepř a kurkumu a necháme minutku rozvonět. Pak přidáme červenou čočku a ještě lehce osmahneme. Zalijeme vývarem, přidáme rajčata, bramboru a  mrkev nakrájené na kostičky a vaříme s libečkem 20 min. Po uvaření libeček z polévky vyndáme. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme solí a pepřem. Pokud je polévka moc hustá, můžeme jí naředit vývarem. Podáváme s kysanou smetanou.

Jak na to?

  • Červená čočka se nemusí namáčet, jako klasická čočka. Je měkká opravdu za chviličku.
  • Tuhle polévku lze dělat v mnoha variantách. Zkuste třeba vynechat brambory a mrkev a polévku nemixovat 🙂

You may also like

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *